Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Σήμερα καταβάλλονται από ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, την Τρίτη του Δημοσίου και την Τετάρτη του ΙΚΑ και των υπόλοιπων ταμείων

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Αρχική

syntaksioyxoi-tameia.jpg

Φωτό Αρχείου
Φωτό Αρχείου
Καταβάλλονται σήμερα στους δικαιούχους του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ οι συντάξεις του Γενάρη του 2016.
Την Τρίτη 22 Δεκέμβρη θα καταβληθούν οι συντάξεις των δικαιούχων του Δημοσίου, ενώ το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα ταμεία θα καταβάλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 23 Δεκέμβρη.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ 2016 ΥΓΕΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ


Νέες περικοπές στις συντάξεις.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις βλέπουν με ανησυχία και οργή την νέα και για πολλοστή φορά απόφαση της κυβέρνησης, (που θα καταργούσε μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους), να εφαρμόσει παλιά και νέα μνημόνια. Αποκαλυπτικός υπήρξε ο Υπουργός Εργασίας για την μνημονιακή υποχρέωση που επιβάλλει νέες περικοπές συντάξεων. Βέβαια ο Υπουργός προσπάθησε να κρύψει τις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά η τελική του αποκάλυψη ήταν ότι θα γίνει και νέα κατακρεούργηση των συντάξεων διευκρινίζοντας ότι αυτή θα αφορά, (το ψαλίδισμα όπως είπε), μόνο…στις μεγάλες συντάξεις και αυτό για να έχουμε όπως δήλωσε «και βιώσιμο και δίκαιο» σύστημα. Καθώς και άλλα προκλητικά και επιχειρήματα. Δηλαδή θα κόψει από αυτούς που σε όλη τους την ζωή για 35 και 40 χρόνια δούλεψαν στα ΒΑΕ, με μεγάλες επιβαρύνσεις στην υγεία και την ζωή τους.  
            Η προσφιλή τακτική όλων των κυβερνήσεων της εφαρμογής «του κοινωνικού αυτοματισμού» σε όλο της το μεγαλείο για άλλη μια φορά !!
            Καταγγέλλουμε αυτές τις αποφάσεις και τακτικές. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να αρμέγει τους φτωχούς, (όπως έκαναν οι προηγούμενες), για να δώσει στους φτωχότερους προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα που θα τα διαθέσει στο μεγάλο κεφάλαιο με φοροαπαλλαγές, χαριστικές πράξεις, επιδοτήσεις κ.α.
            Καταγγέλλουμε την άρνηση της κυβέρνησης να βάλει «το δάκτυλο επί τον τυπόν των ήλων» και να αποδεχτεί τις πραγματικές αιτίες της σημερινής κατάστασης του ασφαλιστικού συστήματος που δεν είναι άλλες από τις ληστρικές επιδρομές κυβερνήσεων και κεφαλαίου στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά κ. Υπουργέ τι τα κάνατε? Δηλαδή «ο γέγονε – γέγονε».
            Καλούμε όλους τους συνταξιούχους να δώσουν την απάντηση που πρέπει σε τέτοιες προκλήσεις γυρίζοντας την πλάτη σ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις που απεργάζονται νέα λεηλασία της ζωής μας. Τους καλούμε να δυναμώσουν τον οργανωμένο αγώνα και να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του εφησυχασμού και των ψεύτικων προσδοκιών.
            Να οργανωθούν στα σωματεία τους και να αγκαλιάσουν τους αγώνες που έρχονται αναπόφευκτα απέναντι σε τέτοιες πολιτικές που κάνουν τους φτωχούς – φτωχότερους και τους πλούσιους – πλουσιότερους
Μπορούμε να τους σταματήσουμε !

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ 2016 ΥΓΕΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ


Δυναμική κινητοποίηση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΕΛΤΑ - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΔΕΗ





Ύστερα από κάλεσμα τωνΣυνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΕΑ) ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΕΛΤΑ - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΔΕΗ, συνταξιούχοι από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο συγκεντρώθηκαν σήμερα Τετάρτη 16 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί στο ΙΚΑ Αριστοτέλους.
Σε μια πολύ μεγάλη ομολογουμένως, μαζική και μαχητική συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Άρης Φραγκουλίδης, πρόεδρος του Σωματείου ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Παπαναστάσης, συνταγματάρχης εν αποστρατεία, ο Χρήστος Σαλονικιός, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης "Η ΕΝΟΤΗΤΑ" και ο Χρήστος Κολοβός, οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Μανώλη Ραλλάκη, Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.
Οι ομιλητές κατήγγειλαν τα νέα βάρβαρα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και τους οδηγούν στη μαζική φτώχεια, πετσοκόβοντας ό,τι απέμεινε από τις συντάξεις που παίρνουν.
Απαιτώντας:
§  Να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για μείωση των συντάξεων.
§  Αποκατάσταση όλων των περικοπών σε συντάξεις και δώρα.
§  Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί - αντιασφαλιστικοί φορομπηχτικοί νόμοι.
§  Καμία αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
§  Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε δυναμική πορεία με συνθήματα καθ' όλη τη διαδρομή στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης μέσω των οδών Τσιμισκή - Βενιζέλου.
Στο υπουργείο αντιπροσωπεία της ΣΕΑ παρέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματα που είχε δοθεί στις 23 Ιούνη του 2015 στο πρωθυπουργό.








ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2016 Προπομπός νέων μειώσεων σε συντάξεις και παροχές


ΑΠΟ...θανασης κακανας

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2016
Προπομπός νέων μειώσεων σε συντάξεις και παροχές
Καταψήφισε ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Δήμος Κουμπούρης

Προπομπός για νέες μειώσεις σε συντάξεις και παροχές και, σε κάθε περίπτωση, διαιώνιση της άσχημης θέσης εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, είναι ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2016, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία χτες η διοίκησή του, ακολουθώντας τις εντολές της κυβέρνησης. Τον προϋπολογισμό καταψήφισε ο Δήμος Κουμπούρης,που συμμετέχει στο ΔΣ εκ μέρους των συνταξιούχων του ΙΚΑ.
Βασικό στοιχείο του προϋπολογισμού είναι η παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας. Οπως μάλιστα πολύ ξεκάθαρα αποτυπώνεται στην εισηγητική έκθεση, «η σύνταξη του παρόντος Προϋπολογισμού έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες του εποπτεύοντος υπουργείου, οι οποίες βασίζονται στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 - 2018 και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε των στόχων για τους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα μας»!
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, η κρατική επιχορήγηση του Ταμείου που αφορά στην Ασφάλιση περίπου 2,3 εκατ. εργαζομένων και περίπου 1 εκατ. συνταξιούχων, μειώνεται το 2016 πάνω από 1 δισ. ευρώ.Συγκεκριμένα, η κρατική χρηματοδότηση για τις συντάξεις μειώνεται στα 2,752 δισ. ευρώ από 3,806 δισ. ευρώ φέτος. Μείωση που ανέρχεται στο 27,7% (1,054 δισ. ευρώ) και συμβάλλει σχεδόν κατά το μισό στο έλλειμμά του, το οποίο για το επόμενο έτος αναμένεται να φτάσει τα 2,2 δισ. ευρώ.
Αυτήν τη μοίρα επιφυλάσσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, των οποίων η μέση μεικτή κύρια σύνταξη που τους δίνει το Ταμείο, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ηλιος», είναι μόλις 640 ευρώ.
Μάλιστα, οι συνταξιούχοι συνεχίζουν μέσω των χαρατσιών που τους επιβλήθηκαν να καλύπτουν μέρος των ελλειμμάτων του ΙΚΑ, το οποίο «πληρώνει» τις συνέπειες της αδήλωτης εργασίας, αλλά και των επίσημων απαλλαγών προς την εργοδοσία, που συνεχίζουν να είναι από τις βασικότερες αιτίες της απώλειας εσόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ θα εισπράξει το 2016 από μέρος των εισφορών - χαρατσιών που έχουν επιβληθεί στους συνταξιούχους του, το ποσό των 710 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, από τις εισφορές των ασφαλισμένων που δίνονται προς ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ, μέρος αυτών (30%), μετά από σχετικό νόμο του 2010, θα κατευθυνθεί προς το ΙΚΑ, με το ποσό αυτό να προϋπολογίζεται σε 530 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, πέραν των θεσμοθετημένων εισφορών για τη σύνταξη (20% επί του μισθού), ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, με τα χαράτσια που τους επιβλήθηκαν, «κλείνουν» τις τρύπες που προκαλεί στον προϋπολογισμό η ταξική πολιτική σε βάρος τους που ασκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Από την προχτεσινή μαζική διαδήλωση των συνταξιούχων στην Αθήνα