Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

ΒΑΡΥΣ Ο ΠΕΛΕΚΥΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ


Εξαϋλώνονται λίγο λίγο οι επικουρικές συντάξεις
Οργή και αγανάκτηση από τους συνταξιούχους, που βλέπουν το πενιχρό τους εισόδημα να συρρικνώνεται κι άλλο
Από παλιότερο συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αττική
Από παλιότερο συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αττική
 
Ακόμα πιο βαρύς έπεσε χτες ο πέλεκυς των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις σε 150.000 περίπου συνταξιούχους του ΕΤΕΑ, με τη δεύτερη φάση επαναπροσδιορισμού των συντάξεων, σύμφωνα με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τέθηκε πλέον σε εφαρμογή.
Οι νέες περικοπές προκάλεσαν και χτες την οργή δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων του ΕΤΕΑ, όταν αρκετοί απ' αυτούς διαπίστωσαν, μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις των τελευταίων χρόνων, ότι οι συντάξεις τους οδεύουν προς εξαφάνιση! Ετσι, αν και σε ανακοίνωσή του το ΕΤΕΑ κάνει λόγο για μεσοσταθμικές μειώσεις στο 8% - 10%, στην πράξη χιλιάδες συνταξιούχοι διαπίστωσαν πως η επικουρική τους σύνταξη μειώθηκε μέχρι και πάνω από 40%!

Είναι χαρακτηριστική καταγγελία συνταξιούχου - και δεν είναι ο μοναδικός - που είδε την επικουρική του σύνταξη να περικόπτεται κατά 85 ευρώ, από τα 182 ευρώ στα 97 ευρώ μετά τη χτεσινή περικοπή. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω συνταξιούχος, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε με 41 χρόνια ασφάλισης και μάλιστα στα ΒΑΕ, λάμβανε αρχικά σύνταξη (κύρια και επικουρική) 1.920 ευρώ και σήμερα, μετά τις μειώσεις των τελευταίων χρόνων, το εισόδημά του συρρικνώθηκε στα 1.164 ευρώ (μείωση 39,3%).

Ειδικά, όμως, η επικουρική του σύνταξη συρρικνώθηκε από τα 400 ευρώ, όταν συνταξιοδοτήθηκε, στα 97 ευρώ χτες! Δηλαδή, του έχουν αφαιρέσει τα 3/4 της επικουρικής του σύνταξης, που πλήρωσε με 41 χρόνια εργασίας και εισφορών από το μισθό του.