Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

«Δίκαιη ανάπτυξη»... με διαρκή συρρίκνωση των συντάξεων


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΙΟΣ»

4 στις 10 κύριες συντάξεις κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά!





Τη διαρκή συρρίκνωση των συντάξεων σε επίπεδα που δεν εξασφαλίζουν ούτε τα στοιχειώδη στους συνταξιούχους, τη διαιώνιση του προβλήματος της μεγάλης καθυστέρησης στην οριστική απόδοση των συντάξεων και το γεγονός ότι οι νέες συντάξεις που εκδίδονται είναι ακόμα μικρότερες από τις «παλιές», επιβεβαιώνουν τα νέα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Εργασίας.

Τα στοιχεία αφορούν το ύψος των συντάξεων και τη συνταξιοδοτική δαπάνη του εξαμήνου Μάρτης 2017 - Αύγουστος 2017. Τον Αύγουστο, η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη, προ φόρων μαζί με τις κρατήσεις υπέρ Υγείας και ΑΚΑΓΕ, ανέρχεται στα 2,324 δισ. ευρώ και αφορά 2.600.107 συνταξιούχους. Μετά την αφαίρεση των κρατήσεων, το ποσό μειώνεται στα 2,135 δισ. ευρώ.


Η μέση μεικτή κύρια σύνταξη (πριν αφαιρεθούν ο κρατήσεις υπέρ Υγείας, ΑΚΑΓΕ και ο αναλογούν φόρος) διαμορφώνεται μόλις στα 723,45 ευρώ. Ειδικότερα, η μέση μεικτή κύρια σύνταξη γήρατος είναι στα 817,24 ευρώ, η μέση κύρια σύνταξη θανάτου στα 500,55 ευρώ και η μέση κύρια αναπηρική σύνταξη στα 566 ευρώ.

Η μέση επικουρική σύνταξη διαμορφώνεται στα 171,34 ευρώ μεικτά, ενώ το μέσο μέρισμα για τους δημοσίους υπαλλήλους, μετά τις μεγάλες περικοπές, πέφτει στα 97,93 ευρώ μεικτά.

Οσον αφορά στο μέσο εισόδημα από συντάξεις, αυτό, τον περασμένο Αύγουστο, διαμορφώθηκε στα 821,4 ευρώ προ φόρου.

Βέβαια, οι μέσοι όροι συγκαλύπτουν το γεγονός ότι μεγάλες ομάδες συνταξιούχων λαμβάνουν ακόμα μικρότερες συντάξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 41% των κύριων συντάξεων (1.171.368 συντάξεις από το σύνολο των 2.864.272) βρίσκονται κάτω των 500 ευρώ μεικτά!

Συνεχής μείωση στις νέες συντάξεις... πριν καν εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος - «λαιμητόμος»

Εξίσου αποκαλυπτικό είναι και το στοιχείο ότι οι νέες συντάξεις που εκδίδονται είναι ακόμα πιο μικρές από τις παλιές.

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο οι νέες κύριες συντάξεις στο ΙΚΑ (οριστική απόφαση) διαμορφώθηκαν μόλις στα 558,95 ευρώ, όταν η μέση κύρια σύνταξη που δίνει το ΙΚΑ είναι 618 ευρώ. Αντίστοιχα, στο Δημόσιο η μέση κύρια σύνταξη για τις συντάξεις που πληρώθηκαν τον Αύγουστο ήταν 816,7 ευρώ, όταν η μέση κύρια σύνταξη στο Δημόσιο και μετά τις περικοπές είναι 1.103 ευρώ. Στον ΟΓΑ, η μέση κύρια σύνταξη είναι μόλις 380,29 ευρώ, όταν η μέση σύνταξη στο σύνολο των σημερινών συνταξιούχων του ΟΓΑ είναι 440 ευρώ.

Η τάση παραπέρα συρρίκνωσης των νέων συντάξεων σε σχέση με τις παλιές, δεν είναι άσχετη και με τα αντιασφαλιστικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ειδικά με εκείνες τις διατάξεις που αφορούσαν στη μείωση των κατώτερων ορίων, σε συνδυασμό με την επιβολή αυξημένων προστίμων στις λεγόμενες «πρόωρες» συνταξιοδοτήσεις. Μια τάση, που τους επόμενους μήνες θα πάρει πιο μεγάλη έκταση όταν πλέον θα αυξάνεται ο αριθμός των συντάξεων που βγαίνουν με το καθεστώς του νόμου 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου»). Επιπλέον, το «λεπίδι» θα απογειωθεί εκ νέου συνολικά για τις συντάξεις με την εφαρμογή (από το 2019 ή και νωρίτερα) της ψηφισμένης περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» και της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων.

Παράλληλα, συνεχίζεται το μαρτύριο των συνταξιούχων να αναμένουν χρόνια την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης, ώστε να λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό της σύνταξής τους. Ετσι, το 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2017 εκδόθηκαν μόνο 68.204 νέες οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και αποφάσεις για επικουρικές και μερίσματα, διαψεύδοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για δήθεν επιτάχυνση στην έκδοση οριστικών συντάξεων.
Τέλος, παρά τους σχετικούς προπαγανδιστικούς μύθους τα στοιχεία του «Ηλιος» δείχνουν ότι το 74% των σημερινών συνταξιούχων έχει ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ ανάμεσα στους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών ένας μεγάλος αριθμός είναι δικαιούχοι συντάξεων θανάτου (χηρείας, τέκνα) ή αναπηρικών συντάξεων, κάτι που η αστική στατιστική αποφεύγει να καταγράψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου