Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Κομοτηνή: Ραντεβού στο Συλλαλητήριο δίνουν οι συνταξιούχοι της Ροδόπης



Έχει ένσημα για τα  33,5 χρόνια εργασίας από τα 45 που εργαζόταν κανονικά. Ο κ. Γιώργος Γεωργίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, μετά από 45 χρόνια δουλειάς βγαίνει στο δρόμο για να διεκδικήσει καλύτερες μέρες για τον ίδιο και τους άλλους συνταξιούχους. «Στα πρώτα χρόνια της εργασίας δεν πίστευα καν ότι θα πάρω σύνταξη. Τώρα, οι νέοι ευτυχώς σκέφτονται πιο συνετά.» δηλώνει και καλεί όλους τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της 11ης Οκτωβρίου. Τότε, συνταξιούχοι της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Κομοτηνής και του Συνδέσμου Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής θα διαμαρτυρηθούν μπροστά από το Επιμελητήριο της Αλεξανδρούπολης μαζί με άλλους συνταξιούχους της Περιφέρειας Αν. Μ.Θράκης.



«Οι συνεχείς μειώσεις που γίνονται στα εισοδήματά μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι η αφορμή.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Γιώργος Γεωργίου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνας σημειώνοντας πως «Όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις «ξεσπούν» στα εισοδήματα των συνταξιούχων αρχίζοντας από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και φτάνοντας μέχρι και τις εισφορές υπέρ υγείας. Είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται μια καταλήστευση των αποθεματικών από τη μια πλευρά και από την άλλη κατάσχεση των εισφορών που έχουν κάνει οι συνταξιούχοι.» Όπως τονίζει, «Μας κρατάνε τη 13η και 14η σύνταξη εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να υπάρχει καμία λογική εξήγηση, αφού εμείς έχουμε πληρώσει εισφορές για 14 μήνες. Είναι δικά μας λεφτά τα οποία κατασχέθηκαν εν ψυχρώ.»

Μειώσεις των συντάξεων κατά 30,40 και 50%

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου τα τελευταία χρόνια της κρίσης οι συντάξεις μειώθηκαν από 30-40 μέχρι και 50%. Αν μιλήσει κανείς για τις επικουρικές, αυτές έχουν μειώσεις μέχρι και 50% .Η ζωή στην Επαρχεία δεν απαλλάσσει από τα προβλήματα τους συνταξιούχους. «Όταν έχει κι άλλα εισοδήματα, ίσως, στην Επαρχεία να είναι πιο εύκολα να ζήσει ο συνταξιούχος. Όταν όμως ζει μόνος από τη σύνταξη του, τότε είναι πιο δύσκολα γιατί ένα μεγάλο μέρος των συνταξιούχων έχει φύγει από το χώρο που ήταν όταν εργαζόταν και ήρθε στην περιοχή για να ζήσει τα συντάξιμα χρόνια. Τα χρόνια που δούλεψε όμως είναι λιγότερα με αποτέλεσμα οι συντάξεις να είναι μειωμένες δύο φορές, μια φορά επειδή είναι λίγα τα ένσημα και μια φορά επειδή δεν συμπλήρωσε χρόνια και επειδή μειώθηκαν οι συντάξεις.» Συντάξεις οι οποίες, όπως λέει, ξεκινούν από τα 330 μέχρι 460 ευρώ για την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων.


Κόβουν γιατρούς και φάρμακα για λόγους οικονομίας 

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά στην περίθαλψη και στην εξασφάλιση των γιατρών και των φαρμάκων. Τόσο το ΠΕΔΥ, όσο και ο ΕΟΠΥΥ έχουν μόνο παθολόγους και καρδιολόγους, καμία άλλη ειδικότητα. Για οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα χρειάζεται ένας συνταξιούχος ή ένας εργαζόμενος, να πληρώσει από την τσέπη του. Αυτά αφαιρούνται από το εισόδημα. Δεν ζούσαμε και παλιά πλουσιοπάροχα. Δεν μπορεί να κάνει κανείς μεγάλη ζωή με 360 και 400 ευρώ. Ό,τι μπορεί να περικόψει από το καθημερινό τραπέζι, το περικόπτει. Σημαντικές, όμως, μειώσεις γίνονται στα φάρμακα και στους γιατρούς. Δεν πηγαίνουν ούτε στους γιατρούς, ούτε αγοράζουν τα φάρμακα.» δηλώνει ο κ.Γεωργίου μην κρύβοντας την αγωνία του.


Ραντεβού την Τετάρτη

Τέλος, προτρέπει όλους τους συνομηλίκους του να δηλώσουν παρόν στο συλλαλητήριο της Τετάρτης. «Μας ακούνε και μας μετράνε. Όταν οι κινητοποιήσεις έχουν μεγάλη απήχηση στον κόσμο μετριούνται αλλιώς από τους κυβερνώντες. Οι πιο πολλοί έχουν την εντύπωση, ότι βγαίνουμε στο δρόμο και είμαστε ένα είδος Δον Κιχώτη, ότι πολεμάμε με τους ανεμόμυλους. Δεν είναι έτσι, μετράει η συμμετοχή. Μας μετρούν. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, προσπαθούν κάθε φορά που έχουμε μια κινητοποίηση να  μας καλμάρουν λέγοντάς μας ότι για τους συνταξιούχους θα δοθεί μέρισμα από το Πρωτογενές Πλεόνασμα, αυτό είναι απάτη.»

Φώτο:Γιώργος Γεωργίου Ρεπορτάζ-Κείμενο- Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου


{--->}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου