Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Κομισιόν για συντάξεις, Δημόσιο, συλλογικές συμβάσεις




Περικοπές τουλάχιστον 3,1 δισ. ευρώ το 2019 -2021 σε βάρος των συνταξιούχων

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται ξεκάθαρα στην χθεσινή έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα,  η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τον περασμένο Μάιο πρώτα από όλα την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για την τετραετία 2019-2022.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η εξοικονόμηση αυτή θα στοιχίσει τουλάχιστον 3,1 δισ. ευρώ στις τσέπες των σημερινών συνταξιούχων (δηλαδή περισσότερες από δύο φορές το φετινό εφάπαξ "κοινωνικό μέρισμα"…).


Η εξοικονόμηση αυτή θα γίνει  κυρίως  μέσω της μείωσης των συντάξεων έως 18% του 1/3 των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, ενός νέου "τσεκουριού" στις επικουρικές συντάξεις  από την 1.1.2019 (δηλαδή αφού λήξει το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής), αλλά  και του "παγώματος" όλων των συντάξεων για όλη την προαναφερθείσα τριετία.

Αυτές οι περικοπές θα έλθουν να  "κάτσουν" πάνω σε μέτρα ύψους 2,9 δισ. ευρώ τα οποία –όπως τονίζεται στην ίδια έκθεση - έχουν θεσπισθεί  και εφαρμοσθεί τη διετία 2015 -2016 (μειώσεις έως 45% στο 15% των επικουρικών συντάξεων, αυξήσεις στις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης κλπ.).


Επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων μόνο εφόσον είναι "αντιπροσωπευτικές"

Επίσης το Μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η κυβέρνηση δεν προβλέπει μόνο νέες περικοπές στις συντάξεις σε 13 μήνες από σήμερα, αλλά και αλλαγές στο εργασιακό, οι οποίες κάθε άλλο παρά έχουν "κλειδώσει" μονόπλευρα προς την κατεύθυνση στην οποία επιθυμεί η κυβέρνηση.

Όπως επίσης υπενθύμισε η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν, οι ελληνικές αρχές αναμένεται να αναπτύξουν σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους (σ.σ. ΓΣΕΕ, ΣΕΒ,κλπ.), ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του επιπέδου αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων, βελτιώνοντας τη διαφάνεια και της νομιμότητα του κοινωνικού διαλόγου ανά κλάδο. 

Το "σύστημα" αυτό πρέπει να έχει εγκαθιδρυθεί πριν την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η οποία προβλέπεται εμμέσως στο Μνημόνιο πως θα  έλθει μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκαθάρισε πως για να υπάρξει "οριζόντια" ισχύς των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων (δηλαδή για να ισχύουν οι όροι τους και στα μη μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων)  θα πρέπει να έχει διασφαλισθεί πρώτα η "αντιπροσωπευτικότητα" τους.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει οι κλαδικές εργοδοτικές ενώσεις οι οποίες θα υπογράφουν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις να αντιπροσωπεύουν πράγματι τις επιχειρήσεις του κλάδου.


Διαφορετικά, δεν θα ισχύουν για όλες οι όροι τους και έτσι θα αμφισβητηθεί η χρησιμότητα της υπογραφής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου