Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Με πλαστικές σφαίρες η αστυνομία επιτέθηκε σε διαδήλωση κατά του πετσοκόμματος των συντάξεων (ΦΩΤΟ)





Με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, η κυβέρνηση της Αργεντινής απάντησε στο αίτημα χιλιάδων συνταξιούχων και εργαζομένων να μην πετσοκοπούν οι συντάξεις.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν το κέντρο του Μπουένος Άιρες, την ημέρα που συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο, διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει αρκετές ώρες. Παράλληλα, κάτοικοι της πρωτεύουσας βγήκαν στα μπαλκόνια τους χτυπώντας κατσαρόλες, ενάντια στο νομοσχέδιο.


Εκμεταλλευόμενη τη δράση κουκουλοφόρων, η αστυνομία εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις κατά των διαδηλωτών, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, τραυματίζοντας δεκάδες διαδηλωτές. Παρ' όλα αυτά η διαδήλωση δεν διαλύθηκε και το κοινοβούλιο παραμένει ζωσμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
1 / 3
Την Πέμπτη, η χωροφυλακή κατέστειλε τις ταραχές που ακολούθησαν την προηγούμενη κινητοποίηση εναντίον της μεταρρύθμισης, που ώθησαν το κοινοβούλιο να αναβάλει για τη Δευτέρα τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης του κεντροδεξιού προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει αλλαγή του τρόπου αναπροσαρμογής των συντάξεων, συνδέοντάς τες με τον επίσημο δείκτη του τιμάριθμου, καθώς και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 70 έτη για τους άνδρες και από τα 60 στα 63 για τις γυναίκες.

Η κυβέρνηση, η οποία αναζητεί πεδία για περικοπές προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα στο 3,2% του ΑΕΠ το 2018 (από το 4,2% που προβλέπει φέτος) και θέλει επίσης να μειώσει τον πληθωρισμό στο 8-12% το 2018 από περίπου 20% φέτος, αναμένει να «εξοικονομήσει» ένα ποσό που θα ανέρχεται σε σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια το χρόνο με τη μεταρρύθμιση. Το νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία και απέμενε μόνο η έγκριση της Κάτω Βουλής.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου