Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Μειώσεις έως και 39% για 2,7 εκατ. συνταξιούχους με την προσωπική διαφορά

ΧΑΟΣ ΑΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ

Μειώσεις έως και 39% για 2,7 εκατ. συνταξιούχους με την προσωπική διαφορά

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση το νόμο μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις πάνω από 30% για 2.700.000 συνταξιούχους. Δεν πρόκειται για μειώσεις που αφορούν στους συνταξιούχους που θα βγουν στο μέλλον σε σύνταξη αλλά για μειώσεις που αφορούν σε όσους ήδη λαμβάνουν σύνταξη.

Οπως είχε αποκαλύψει τον Δεκέμβριο η «Ημερησία», οι διαφορές, μετά τον επανϋπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων (με βάση τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης της «ανταποδοτικής» σύνταξης και την προσθήκη της εθνικής σύνταξης) μπορεί να είναι οριακές για όσους είχαν χαμηλές αποδοχές και λίγα χρόνια ασφάλισης σε Ταμεία που δεν έδιναν «μπόνους» (π..χ στο ΤΑΕ ή στο ΤΣΑ), όμως, για τους περισσότερους είναι μεγάλες αν συγκριθούν οι «παλαιές» και οι «νέες» συντάξεις. Και κυμαίνονται από 6% έως και 39%:

Από 6% έως 8% είναι η προσωπική διαφορά, μεταξύ των «παλαιών» και των «νέων» συντάξεων για όσους λαμβάνουν τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ (443,77 ευρώ αντί 486,84 ευρώ με 15έτη ασφάλισης) ή προέρχονται από «μη ευγενή» ταμεία (830 ευρώ έναντι 885 ευρώ από το ΤΑΕ με 36 χρόνια) ενώ μπορεί να είναι και μηδενικές (810 ευρώ έναντι 815 ευρώ από το ΤΣΑ με 33 χρόνια ασφάλισης).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών











Χαλκοκονδύλη 37, 8ος όροφος, Αθήνα 10432, τηλ: 210-5240280, ΦΑΞ:210-5240282      email:pssdeko.trapezon@yahoo.gr, site: www.pssdekotrapezon.gr 
          Αθήνα Γενάρης 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σαν να μην έφταναν οι νέες περικοπές μισθών και συντάξεων που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από 1/1/2017 κάνοντας ποδαρικό για το νέο χρόνο,  με την αύξηση του ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους, αλλά και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους για την εφαρμογή του Νόμου λαιμητόμου 4387/2016 για το ασφαλιστικό που έφεραν ακόμη πιο επώδυνες περικοπές στις συντάξεις, ακόμη και στις συντάξεις χηρείας.
Σαν να μην έφτανε ακόμη, η έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ με ελλειμματικό προϋπολογισμό 2,9 δις και πολύ λιγότερο προσωπικό από το προβλεπόμενο, «ήλθε και έδεσε το γλυκό» με την τελευταία κυβερνητική απόφαση για τις εργοδοτικές εισφορές του κράτους προς τον ΕΦΚΑ, αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά,  αφ’ ενός μεν πόσο αριστερή!!! είναι η κυβέρνηση και αφετέρου πως μεθοδικά δημιουργεί το πρόσχημα-ανάγκη!!!  για  τις νέες περικοπές των  συντάξεων.
Έτσι αντί της προβλεπόμενης καταβολής 13,33%  ως εργοδοτική εισφορά του κράτους για τους δημοσίους υπαλλήλους, αποφάσισε και  θεσμοθέτησε την καταβολή εισφοράς 3,33%,  στερώντας από τον ΕΦΚΑ το ποσόν του  1,731 δισ. ευρώ  την επόμενη τριετία λόγω μειωμένων εισφορών (875 εκατ. ευρώ το 2017,  575 εκατ. ευρώ το 2018 και 281 εκατ. ευρώ το 2019).
Αν δε, συνυπολογίσουμε τις νέες περικοπές που «έρχονται» με την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς άμεσα ή στο τέλος του ‘17, μιλάμε για την απόλυτη εξαθλίωση μας ως συνταξιούχοι και τη μετατροπή των συντάξεων μας κυριολεκτικά σε φιλοδωρήματα και αυτό είναι που κυβέρνηση, ΣΕΒ, Θεσμοί θεωρούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ….«δίκαιη ανάπτυξη». 
Μόνη απάντηση και διέξοδος για συνταξιούχους και εργαζόμενους είναι ο ανυποχώρητος αγώνας μας ανατροπής όλων των αντιλαϊκών, πολιτικών και διεκδίκησης όλων των δικαιωμάτων μας σε συντάξεις και υγεία-περίθαλψη με κατάργηση όλων των αντιλαϊκών – αντισυνταξιουχικών νόμων που μείωσαν και μειώνουν τις συντάξεις, άμεση καταβολή 13ης και 14ης σύνταξης, κατώτερο μισθό 751ευρώ και καταβολή επιδομάτων ανεργίας στους ανέργους, καμία περικοπή στο ΕΚΑΣ,  αποκατάσταση στις συντάξεις χηρείας και αναπήρων.
Κατάργηση επίσης κρατήσεων και κάθε πληρωμής για υγεία, εξετάσεις και φάρμακα, άμεση πρόσληψη ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, άμεση καταβολή συντάξεων και  εφάπαξ,  αφορόλογητο  12.000 ευρώ, άμεση είσπραξη των οφειλομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο